Корнелия Нинова: Пряк избор за лидер на БСП ще има, въпреки опитите да не се спази уставът на партията

Корнелия Нинова: Пряк избор за лидер на БСП ще има, въпреки опитите да не се спази уставът на партията

Реклама


Корнелия Нинова:
Комисията не се занимава с въпроса дали да има пряк избор или не, тъй като това вече е заложено в Устава на партията. Комисията трябва да утвърди само реда и условията за прекия избор.
„Пряк избор на лидер на БСП ще има!“.
Това заяви пред Епицентър.бг председателят на БСП Корнелия Нинова след завършилото заседание на вътрешно-партийната комисия, която обсъди предложенията за правила за избор на нов лидер.
Самата Нинова не е присъствала на заседанието, тъй като не е член на този партиен орган.

Реклама

Комисията се ръководи от Анна Янева и в състава ѝ влизат част от най-силните опоненти на Нинова: Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Михаил Миков.
Те са против вътрешно-партиен избор, защото, според всички прогнози, той ще бъде спечелен от Нинова, и затова настояват председателят на партията да се избира от конгреса, който е насрочен за 16 юни.
Заседанието е било драматично, споровете са били ожесточени, казват участници в разгорещената дискусия.
Били са направени много предложения.
Гласуване не е имало по нито едно от тях.
Комисията не е излязла с решение.

До пленума в събота, който трябва окончателно да вземе решение по правилата, предложенията ще се обобщят и ще се представят на членовете на Националния съвет за одобрение.

Въпреки това в някои медии излязоха информации, че Нинова е била бламирана, тъй като е било отхвърлено нейното предложение.
„Нинова не бламирана, тя не е внесла никакви предложения в комисията, не е присъствала, за да бъде тълкувано, че е бламирана“, заяви нейният председател Анна Янева пред Епицентър.бг.
Тя поясни, че към комисията е създадена работна група, оглавявана от нея, която трябва да предложи реда и правилата за провеждане на вътрешно-партиен избор на председател на партията.
„Имаше различни предложения, но драми няма“, посочи Янева.
И подчерта: „Комисията не се занимава с въпроса дали да има пряк избор или не, тъй като това вече е заложено в Устава на партията. Комисията трябва да утвърди само реда и условията за прекия избор“.

Янева посочи, че е имало предложения да се отхвърли прекия избор на нов лидер, но това не е прието, защото не е в правомощията ѝ. „Това не го решаваме ние, а конгресът“, уточни Янева.

Реклама

Целта на вътрешната опозиция е Нинова да не бъде избирана от парията. Затова се очаква на конгреса да бъде направен опит за промяна в устава и за отмяна на приетия вече норматив за пряк вътрешнопартиен избор.

„Пряк избор на лидер ще има, спорът е по правилата, но разногласията ще бъдат изгладени. Пленумът в събота ще решава“, заяви член на комисията.

Loading...

Източник: epicenter.bg

Виж още от: bulpress.eu


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.