Българче спечели най-голямата награда от Световен детски конкурс в Токио

Българче спечели най-голямата награда от Световен детски конкурс в Токио

В Плевен пристигна най-голямата награда от Световен детски конкурс в Токио, Япония.

Рисунката на деветгодишния Румен Константинов, който е възпитаник на школа „Колорит“, спечели златния медал сред 53 хиляди малки художници. Участниците бяха от 36 страни от цял свят.

Престижният конкурс в Токио се провежда за 49-и път и винаги привлича вниманието на децата, които рисуват по целия свят. Майя Ананиева, арт педагог на школа „Колорит“, каза:

„Тази година са взели участие 51 888 рисунки на деца от 36 страни. Това прави изключително ценна наградата сред едно такова огромно море от детски творби. Просто е изключително като постижение за самото дете и за мен като арт педагог“.

Румен Константинов е на 9 години, ученик в четвърти клас на ОУ „Валери Петров“. Неговата рисунка на котка впечатли журито от японски професори.

„При Румен има артистичен поглед към света. Има чувство за богат колорит“, отбеляза Майя Ананиева. По думите ѝ е важно отношението на родителите, за да се открие талантът на едно дете. Наградата е и за родителите, подчерта тя.

Майката на Румен Вероника Велева сподели, че е много щастлива и горда.

Мечтата на Румен е да стане компютърен инженер, но рисуването остава следа за цял живот. Самият той вече е разбрал цената на успеха – постоянството.

Репортаж по темата чуйте от звуковия файл. / bnr